Акція солідарності НСЖУ: «Воєнні злочини проти журналістів не мають залишатись безкарними»

Акція солідарності НСЖУ: «Воєнні злочини проти журналістів не мають залишатись безкарними»

in Лис 06, 2023

Напередодні Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, який відзначається щорічно 2 листопада, за резолюцією Генеральної Асамблеї ООН,  у виставковому центрі Національного музею історії України у Другій світовій війні «Україна розп’яття»  Національною спілкою журналістів України за підтримки правозахисної організації Civil Rights Defenders (Швеція), спільно з Мережею Центрів журналістської солідарності, яка діє за підтримки Міжнародної та Європейської федерації журналістів, а також ЮНЕСКО, за сприяння Національного музею історії України у Другій світовій війні  відбулась акція солідарності  «Воєнні злочини проти журналістів не мають залишатись безкарними».

На початку заходу з вступним словом до учасників акції солідарності звернувся Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Він закликав міжнародні організації, українську владу посилити свій тиск на росію з метою звільнення незаконно захоплених колег-журналістів. Воєнні злочини проти журналістів має бути зупинено, а винних – покарано!

Модерацію круглого столу здійснювала  перша секретар НСЖУ Ліна Кущ. У своєму виступі вона висловила солідарність із полоненими медійниками і закликала всіх прикладати зусилля до справи їхнього звільнення.

До акції солідарності з українськими медійниками доєдналися журналісти редакцій із деокупованих і прифронтових територій, журналісти-переселенці з окупованих територій, родини загиблих і полонених журналістів, народні депутати, представники міжнародних організацій, представники уряду, дипломати, правозахисники, громадянські активісти, журналістка і волонтерка Людмила Гусейнова, яку окупанти три роки тримали в своїх катівнях, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко, очільник пресслужби командування Сухопопутних військ ЗСУ Ілля Євлаш.

На запрошення Національної спілки журналістів України в акції проти безкарності воєнних злочинів  проти журналістів поряд з іншими, взяли участь студенти та науково-педагогічні працівники Закладу вищої освіти «Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая», зокрема завідувачка аспірантурою та докторантурою Альона Покусова, начальник науково-методичного відділу Ольга Бражнікова, адміністратор бази даних (обслуговування ЄДЕБО) Максим Єрмаков, начальник ВНОР Юлія Поперечна, фахівчиня відділу міжнародних зв’язків та розвитку Анастасія Пилипченко, а також здобувачі фахової передвищої освіти у Фаховому коледжі ЗВО «МНТУ», члени гуртка юридичної журналістики «Право-інформ» і майбутні правники Олександр Басараб, Софія Ткачова, Поліна Булах.

Учасники заходу обговорили професійні ризики і виклики для журналістів під час війни  та відповідальність росії за злочини проти українських медійників, питання журналістської діяльності під час війни, медійної активності в окупації та продовження боротьби на інформаційному полі, фізичного захисту журналістів на лінії фронту, відсутності дієвих механізмів звільнення українських журналістів з полону та притягнення до відповідальності росію, винну у скоєних злочинах проти медійників.

Станом на кінець жовтня 2023 року від початку повномасштабного вторгнення рф на територію України окупанти вбили щонайменше 73 медійників. За верифікованими даними НСЖУ та Міжнародної федерації журналістів, серед загиблих – 16 медійників, які виконували професійні обов’язки; 9 медійників – цивільних жертв; 48 представників ЗМІ, які мобілізувалися для захисту України у лавах Сил оборони України.

На заклик НСЖУ учасники акції підписували Листівки солідарності – звернення до полонених колег, які Спілка передасть їхнім родинам. Національна спілка журналістів України всіма можливими способами наближає момент, коли ми зможемо привітати на свободі тих колег, які сьогодні є заручниками кремля, – кримськотатарських журналістів, Владислава Єсипенка, Ірину Данилович, Ірину Левченко, Дмитра Хилюка, Вікторію Рощину, Максима Буткевича, Сергія Цигіпу та інших. А їх на сьогодні загалом – понад 25! Свого часу НСЖУ надсилала такі послання іншим заручникам кремля, яких, на щастя, нині вже визволено, – Станіславу Асєєву, Роману Сущенку, Миколі Семені.

Місцем проведення круглого столу журналістської солідарності не випадково став виставковий центр Національного музею історії України у  Другій світовій війні «Україна розп’яття», адже учасники цієї значущої медійної солідарності  мали змогу побачити музейну експозицію офлайн-проєкту  про російсько-українську війну в реальному часі під час самої війни та виставку – сувору ілюстрацію щоденних ризиків і викликів журналістської діяльності в умовах повномасштабної війни в Україні. Експонатами виставки є речі, документи, інформаційні матеріали, що дають глядачу об’єктивне уявлення про жахіття російської збройної агресії в Україні та є незаперечними доказами скоєних воєнних злочинів, яким не має ні розуміння, ні пробачення.