День навколишнього середовища 20 квітня: кожне наше рішення сьогодні комплексно впливає на кліматичну ситуацію майбутнього

День навколишнього середовища 20 квітня: кожне наше рішення сьогодні комплексно впливає на кліматичну ситуацію майбутнього

in Кві 20, 2024

Щороку третьої суботи квітня Україна відзначає День навколишнього середовища — свято започаткували у 1998 році після Стокгольмської конференції з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху, адже тоді була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – міжурядова екологічна програма ООН, яка зараз є головним організатором та ідеологом Всесвітнього дня охорони довкілля, який святкується 5 червня. Програма спрямована на розв’язання найгостріших проблем сучасної екологічної кризи, зокрема що стосується опустелювання, деградації ґрунтів, погіршення якості і зменшення кількості прісних вод, забруднення Світового океану та інше.

Такі організації, як UNEP, сприяють трансформаційним змінам, відшукуючи першопричини потрійної планетарної кризи — зміни клімату, втрати природи, біорізноманіття та забруднення довкілля. Їхня місія полягає в тому, щоб надихати, інформувати та дозволяти суспільству покращувати якість життя без шкоди для майбутніх поколінь.

Подібна співпраця на міжнародному рівні із залученням різних галузей — від бізнесів та державних установ до освітнього кластера — дозволяє активізувати потенціал якомога більшої кількості сфер до питання кліматичної обізнаності та подальшого пошуку рішень.

Зазвичай в цей день громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища та поширення обізнаності екологічним фактором. Проте повномасштабне вторгнення Росії в Україну дещо змінило вектор важливості питань. Та попри війну в Україні Міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая продовжує тримати активну та відповідальну громадську позицію, зокрема в питанні кліматичних ініціатив.

Варто наголосити, що МНТУ є членом консорціуму UniCities — проєкту інституційної співпраці, що співфінансується Європейською Комісією в рамках програми Erasmus+.

Головна мета UniCities полягає у розкритті трансформативного потенціалу українських університетів як каталізаторів і прискорювачів системних змін у містах. Головний орієнтир сконцентрований на напрямку сталого розвитку та кліматичної нейтральності, зокрема через міждисциплінарні дослідження, освіту та інновації, орієнтовані на виклики суспільства та співпрацю.

Попри те, що саме День навколишнього середовища покликаний вчергове піднести кліматичне питання на розголос, МНТУ діє в рамках подібних ініціатив значно частіше, ніж раз на рік у визначений день: представники університету регулярно відвідують тематичні ініціативи, важливі публічні платформи, панелі та міжнародні зустрічі, що зокрема спрямовані на розкриття трансформативного потенціалу українських університетів з метою подальшої розбудови кліматично нейтральних та сталих міст.

Окрім постійних візитів, які здійснюють представники МНТУ, університет проводить власні публічні зустрічі. Варто лише згадати  «UniCities Transition Lab Forum I» в рамках конференції до 30-річчя створення МНТУ «Стійкість освіти і науки в умовах трансформації». 

Тоді форум організували в межах діяльності проєкту з міжнародної співпраці Еrasmus+ у співпраці з представниками таких міжнародних ініціатив, як Viable cities та Cities2030 — вдалося зібрати в одному місці представників уряду, університетів, компаній та суспільних організацій, що здатні мобілізувати зусилля громадськості та різних сфер діяльності країни для спільного просування ідеї кліматично нейтральної та екологічно чистої відбудови українських міст. І він був лише першим із цілої серії, що очікує в майбутньому. 

Крім того, нещодавно відбулася тематична лекція з Вірою Балабух, українською дослідницею, кандидаткою географічних наук та завідувачкою відділу прикладної метеорології та кліматології УкрГМІ. Тоді лекцію також провели в рамках Еразмус проєкту UniCities, мета єдина – створити студентам можливість ознайомитись з актуальними питаннями, пов’язаними з кліматом, його змінами та впливом наслідків на життя людей.

Адже ми усвідомлюємо, чому так важливо сьогодні змінювати своє ставлення до клімату. Вже сьогодні, у День навколишнього середовища, варто зрозуміти: кожне наше рішення зараз здійснить комплексний вплив на клімат в майбутньому!