“Шукаю роботу, а не проблеми”: як при розгляді вакансій не натрапити на шахрайські схеми квазіроботодавців

“Шукаю роботу, а не проблеми”: як при розгляді вакансій не натрапити на шахрайські схеми квазіроботодавців

in Жов 02, 2023

З тим, як студент щороку переходить на все старший курс, починає все більш серйозно задумуватись над пошуком роботи. І не залежачи від того, чи це формат повноцінного місця працевлаштування або ж декілька місць для фріланс-підробітку, важливо пам’ятати головне — ретельна перевірка вакансії та працедавця. Чому це важливо? Розкажемо далі.

Чому така велика кількість шахрайських вакансій?

Річ у тім, що сьогодні ринок праці в Україні, особливо з огляду на жорстоку війну, котру й надалі веде російський агресор, став дещо нестабільним. Мова йдеться про диспропорцію вакансій до кількості охочих працевлаштуватись.

Велика частина суспільства зазнала скорочень на робочих місцях, звільнилась або втратила посаду через фізичне пошкодження місця роботи російськими ракетами. Тому велика кількість людей активно продовжують вивчати пропозицію компаній, і таких охочих – велика кількість. Саме цим і бажають скористатись шахраї.

Цікаве спостереження від відомого українського сайту для пошуку роботи в Україні Work.ua: “Щомісяця Work.ua блокує понад 3 000 спроб ошукати людей. Модератори сайту стежать за якістю і надійністю роботи, проте аферисти не полишають спроб затягнути шукачів у свої тенета, щоб залучити спраглих до легких грошей”.

І найкращий метод для боротьби з “економічними шкідниками” – це обізнаність. Адже знаючи наперед про можливі приклади шахрайських схем ви можете одразу розпізнати брехливі вакансії від квазіроботодавців.

Популярні шахрайські схеми, котрі сьогодні побутують в мережі

Для того, аби користувачі порталами для пошуку роботи були обізнані та підготовлені, Work.ua підготував ТОП-11 популярних шахрайських схем, котрі сьогодні можна з легкістю зустріти в Інтернеті. Далі розкажемо про кожну з них більш конкретно для того, аби наші студенти, що продовжують перебувати в пошуку відповідної робочої пропозиції, могли убезпечити себе від такого досвіду.

№ 1 Підписуйтесь на телеграм-канал і отримуйте від $1000

Обіцяна зарплата: від 30 000 грн і більше.

Як працюють? Телеграм-канали з великою аудиторією поширюють повідомлення з подібним змістом: “В Україні повно вакансій, де навіть новачкам платять від $1000… Зайшли, полистали, вибрали вакансію із з/п від 30 000 грн і працюєте собі в кайф”. При цьому умова одна – підписатись на вказаний Телеграм-канал.

Де шахрайство? Шахрайство полягає в тому, що адміністратори каналів вводять користувачів в оману, аби переливати трафік по різних Telegram-каналах. Жодних високооплачуваних вакансій ви не отримаєте.

№2 Потрібні співробітники з «трудовою етикою»

Обіцяна зарплата: 550-2 500 грн на день.

Як працюють? Вам на телефон приходить повідомлення з пропозицією заробити, виконуючи прості та зрозумілі завдання. Всі завдання прості, а виконувати їх можна в будь-який момент з будь-якого місця. Все, що треба, це відповідальне ставлення, трудова етика та дисциплінованість

Де шахрайство? Мета подібних оголошень – заволодіти персональними даними користувача, які необхідні нібито для “реєстрації на роботу”.

№ 3 Розмістіть оголошення й отримайте гроші

Обіцяна зарплата: від кількох десятків гривень за оголошення.

Як працюють? Шахраї просять вас розмістити оголошення через свій особистий акаунт на популярний майданчик з оголошеннями (відповідно до тем, купівля, продаж чи обмін і т.д.). Всю інформацію вони надають, а користувачу варто їх лише опублікувати. При цьому кожне звернення покупців варто перенаправляти до Телеграму роботодавця.

Де шахрайство? Воно полягає в тому, що після того, як ви приводите покупців, умовний “роботодавець” блокує ваш аккаунт без будь-яких оплат. На цьому наживається лише шахрайський акаунт роботодавців.

№ 4: Оформіть карту для виплат

Обіцяна зарплата: у межах середньої на ринку.

Як працюють? В процесу того, як користувач розсилає відгуки до різних компаній, шахраї під виглядом будь-якої вакансії пропонують одразу відкрити рахунок та оформити картку для виплати майбутньої зарплати. При цьому картка має бути від певного банку чи фінансового сервісу. А для “полегшення процесу” шахрайські роботодавці поділяться спеціальним посиланням для оформлення.

Де шахрайство? Під приводом того, аби відкрити розрахунковий рахунок для виплати зарплати (що є важливим елементом в робочій комунікації) шахраї збільшують клієнтську базу певного банківського сервісу, аби отримати щось натомість (наприклад, грошову винагороду чи бонуси від компанії).

№ 5 Пройдіть платні курси або внесіть страховий внесок

Обіцяна зарплата: у межах середньої на ринку та вище.

Як працюють? В цьому випадку шахраї заходять далі, аніж поверхнева маніпуляція за кілька хвилин. З вами зв’язується рекрутер, проводить співбесіду, обговорює умови подальшої співпраці та оплати. Проте наостанок зазначає, що у вас недостатньо досвіду для якісної праці. Відтак пропонує пройти підвищення кваліфікації, вже після чого ви зможете розпочати роботу.

Схема зі страховим внеском діє за сходим сценарієм, тільки у цьому разі кандидат вже приймає офер, після чого роботодавець просить внести плату за страхування робочого ноутбука.

Де шахрайство? Подібні курси виявляються платними, а страховий внесок – звичайна схема для виманювання з користувача грошей. В першому та другому випадку ви витрачаєте власні кошти та час (на проходження умовного курсу), а шахрайський роботодавець просто зникає з грошима.

№ 6 Зарплатні приманки

Обіцяна зарплата: від 10 000 до 200 000 грн та вище.

Як працюють? Така система не є класичним проявом шахрайства, як у прикладах вище. Суть її полягає в тому, що роботодавець ставить широкий діапазон заробітної плати, де є фіксована частина та змінна ставка. розмір її буде залежати від обсягу виконаної роботи, годин чи інших факторів.

Де шахрайство? Справа в тому. що цим інструментом користуються навіть справжні роботодавці, котрі дійснь шукають працівників в команду. І такий великий діапазон зарплати вказують для того, аби привернути увагу потенційних працівників. Проте від цього в програші всі – той, хто шукає (адже втрачає не лише потенційну пропозицію, а й свій час) та той, хто пропонує вакансію (компанія залишається без додаткового працівника).

№ 7 Розкішне життя і шахрайська романтика «офісників»

Обіцяна зарплата: від 15 000 грн на тиждень — верхньої межі немає, виплати щотижня у валюті.

Як працюють? Подібні вакансії вказують різноманітні посади, не вимагають жодного досвіду та пропонують зручні “офіси”, що розташовані по всій Україні (або переважно у великих містах).

Де шахрайство? Такі “офіси” націлені на фінансові обмани користувачів. Телефонне шахрайство із банківськими рахунками, кредитними картками.

№ 8 Шлюбні агенції

Обіцяна зарплата: 18 000-60 000 грн.

Як працюють? Заманюють працівників вакансіями, подібно до “перекладач”, “оператор чату”, “менеджер по роботі з клієнтами” тощо. Обіцяють високу оплату, зручний графік та щотижневі виплати.

Де шахрайство? В результаті кандидату пропонують спілкуватись в переписці та виманювати гроші з іноземців, що прийшли скористатись послугами шлюбної агенції.

№ 9 Стрімінгові сервіси

Обіцяна зарплата: від 30 000 до 100 000 грн.

Як працюють? Подібні вакансії з пропозицією роботи блогером, моделлю чи стрімером, за яку обіцяють високу оплату та цікавий досвід.

Де шахрайство? Насправді ці пропозиції не залежать від класичної фіксованої ставки. Зокрема блогер та стрімер залежать цілковито від донатів своїх глядачів, що готові платити за отриманий контент.

№ 10 Криптошахраї

Обіцяна зарплата: від 21 000 до 100 000 грн з прив’язкою до курсу долара.

Як працюють? Такого роду шахраї маскуються під фінансові, консалтингові, маркетингові агенції. Розповідають про свою історію, як “успішна компанія, що вже 8 років є лідером на ринку”. Хоч насправді жодної інформації про агенцію в інтернеті немає. Беруть на роботу від 18 років без досвіду з бажанням розвиватись. Часто вказують в умовах знання англійської та європейських мов.

Де шахрайство? Подібна махінація заснована на тому, що громадянам дзвонять з пропозицією вкластись фінансово в біржові інвестиції та криптовалюту. Та навіть готові “допомогти” криптопозику. Відтак сам вкладник лише віддає свої гроші шахраям під призмою перспективи отримати криптовалюту, яка, звичайно ж, не здійснюється.

№ 11 Підміна рекрутера

Обіцяна зарплата: у межах середньої на ринку.

Як працюють? Модератори Work.ua зазначають, що це доволі новий тип шахрайства. Заснований він на тому, що шахрай обирає доволі велику та популярну компанію, котра наразі перебуває в пошуку нових працівників. Відтак він обирає контакт рекрутера, що вказаний у вакансії, та вказує у своєму Телеграм профілі схожий акаунт з невеликою різницею (наприклад, додає один зайвий символ чи цифру).

Де шахрайство? Умовний кандидат, якого зацікавила пропозиція вакансії, вирішує зв’язатись з рекрутером і знаходить шахрая зі сходим акаунтом. Тому через неуважність контактує з фейковим рекрутером, котрий починає виманювати кошти для нібито “працевлаштування”.

Як навчитись самоаналізу та мінімізувати шанси натрапити на шахраїв?

  1. Раціонально оцінювати заробітну плату та об’єм виконаної роботи чи пропрацьованих годин. Варіант, коли пропонують отримати від 30 000 грн і більше за одну лише підписку на Телеграм-канал точно не видається правдоподібним.
  2. Не переказувати гроші за працевлаштування. Це офіційна домовленість, котра укладається між працівником та роботодавцем без залучення будь-яких ваших коштів. Якщо рекрутер просить переказати гроші за працевлаштування – скоріш за все це шахраї.
  3. Фактчекінг компанії. Зазвичай практично кожен бізнес буде представлений в Інтернеті, адже це зручний спосіб залучати клієнтів та привертати до себе увагу. Тому радимо пошукати додаткову інформацію про організацію в мережі для того, аби одразу скласти уявлення про неї.
  4. Не передавайте особисті дані чи номери банківських карт в Інтернеті просто так.
  5. Уважно перевіряйте акаунт та нікнейм рекрутера, з яким плануєте зв’язатись стосовно уточнень робочих питань.
  6. На співбесіді не бійтесь задавати питання про компанію. методи роботи, команду, посадові обов’язки, філософію бізнесу і так далі. По-перше, це продемонструє вашу щиру зацікавленість пропозицією. А також, допоможе краще зрозуміти методи та особливості діяльності компанії і переконатись у їх справжніх намірах.
  7. Будьте обережними з посередницькими послугами на ринку праці.
  8. Виплата заробітної платні – момент, на який варто звернути увагу ще на першій співбесіді. Адже це один з основних елементів, який варто обговорити ще перед працевлаштуванням.
  9. Зверніть увагу, чи прописані в вакансії чіткі обов’язки майбутнього працівника. Якщо ні, а опис досить загальний, є сенс детальніше розпитати про посадові обов’язки. Проте у випадку, коли роботодавець губиться та повторює загальні фрази, треба бути насторожі
  10. Відгукуйтесь лише на перевірені вакансії, котрі публікуються на офіційних платформах з пошуку роботи.

ОПИС В ТЕЛЕГРАМ

“Шукаю роботу, а не проблеми”: як при розгляді вакансій не натрапити на шахрайські схеми квазіроботодавців

З тим, як студент щороку переходить на все старший курс, починає все більш серйозно задумуватись над пошуком роботи. І не залежачи від того, чи це формат повноцінного місця працевлаштування або ж декілька місць для фріланс-підробітку, важливо пам’ятати головне — ретельна перевірка вакансії та працедавця. 

Чому це важливо? Як навчитись самоаналізу та мінімізувати шанси натрапити на шахраїв? 

Про це, а також про популярні шахрайські схеми, котрі сьогодні побутують в мережі, читайте у нашому повному матеріалі за посиланням.