Міжнародний день рідної мови: “Шануємо своє та дізнаємось нове”

Міжнародний день рідної мови: “Шануємо своє та дізнаємось нове”

in Лют 21, 2024

Сьогодні, 21 лютого, весь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Свято, основи якого були закладені Генеральною конференцією ЮНЕСКО з метою підтримати мовне та культурне різноманіття.

Саме тому міжнародний науково-технічний університет імені академіка Юрія Бугая доєднується до вшанування мовного різноманіття у світі. Ми розуміємо, наскільки важливо цінувати та підтримувати розвиток своєї рідної мови, культури та традицій.

Міжнародний день рідної мови є нагадуванням про значення мовного розмаїття та багатомовності для збереження культурної спадщини по всьому світу. МНТУ пишається тим, що є місцем, де мови і культури зустрічаються, де відбувається обмін знаннями, де вирощуються нові ідеї на перетині мов та традицій. Ми віримо, що мова є унікальним вікном у розуміння світу, а кожен з нас — хранителем цих безцінних знань.

Тому у цей особливий день закликаємо кожного з вас не лише пишатися своєю мовною спадщиною, але й пам’ятати про важливість її збереження та розвитку, ретельного вивчення та глибинного розуміння. Українська мова має надзвичайно глибоку історію, яка, на жаль, сповнена болем та трагедіями через російського “сусіда”. Тому ми, як носії української ідентичності, маємо розуміти, який довгий та надскладний шлях пройшла українська спадщина. 

І цей важкий шлях триває й надалі. Адже ми щодня виборюємо право зберегти власну культурну ідентичність та нашу мову.

Нехай Міжнародний день рідної мови стане для нас усіх нагадуванням про цінність мов у нашому житті, про їх силу об’єднувати людей, розвивати науку, культуру та, зокрема, освіту. Мова відкриває кордони до цивілізованого світу. Тож давайте цінувати своє та відкривати нове.

Щиро від —

МНТУ!